Hypotheekrentes zijn extreem laag en dat maakt het aantrekkelijk om de rente voor lange tijd vast te zetten. Dan is het uiteraard ook handig als je een hypotheek met een lage rente kan meenemen als je verhuist. 

De Nederlandse huizenmarkt zit weer aardig in de lift. Huizenprijzen lagen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 5,5 procent hoger, vergeleken met een jaar eerder. En makelaarsclub NVM rekent ook voor het tweede kwartaal op stijgende huizenprijzen. Zie ook het artikel: dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt.

Een belangrijke reden voor de opleving van de huizenmarkt is dat lenen extreem goedkoop is. De gemiddelde hypotheekrente voor een vaste periode van vijf jaar ligt op 1,8 procent en die voor tien jaar vast op 2,05 procent. Dat is historisch zeer laag.

Het lijkt dus aantrekkelijk voor huiseigenaren om de rente voor langere tijd vast te zetten. Dat geeft zekerheid over de maandlasten en de kans dat rentes over een langere periode nog sterker zullen dalen lijkt niet heel groot.

Hypotheekrente lang vast: wat als je verhuist?

Wie de rente voor langere tijd vastzet, doet er wel verstandig aan om goed te kijken naar de verhuisvoorwaarden, zo stelt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep dinsdag in een nieuwsbrief.

De kans dat je op een termijn van tien of twintig jaar tussentijds verhuist, is immers behoorlijk groot. En dan wil je een hypotheek met een lage rente graag meenemen.

Van Bruggen Adviesgroep geeft de volgende drie punten mee, wat betreft de verhuisvoorwaarden.

1)De verhuisregeling waarbij je de oude hypotheek mag meenemen, kan verschillen per hypotheekaanbieder. Zo loopt de geaccepteerde periode tussen de verkoop van het oude en de aankoop van het nieuwe huis uiteen. Standaard hanteren geldverstrekkers een termijn van zes maanden. Sommige aanbieders hanteren een krappere termijn van drie maanden, andere zitten ruimer met 24 maanden.

2)In de meeste hypotheekvoorwaarden staat dat oude woning moet zijn verkocht en de hypotheek moet zijn afgelost om gebruik te mogen maken van de verhuisregeling (dat wil zeggen: het handhaven van de oude hypotheekrente bij de hypotheeklening voor de nieuwe woning)

Als huiseigenaren tijdelijk twee woningen hebben, dus een nieuwe woning hebben gekocht voordat de oude is verkocht, kan er formeel een probleem ontstaan met de verhuisregeling. Volgens Van Bruggen Adviesgroep hebben enkele geldverstrekkers een overgangsregeling in de voorwaarden opgenomen, als je tijdelijk twee woningen hebt. Maar dit is geen standaardvoorwaarde.  Wie tijdelijk twee woningen heeft en z'n lage rente wil behouden, doet er dus goed aan dit te bespreken met de hypotheekfinancier.

3)Ook als de verhuisregeling goed is beschreven, kunnen er nog andere zaken meespelen die een obstakel vormen om je oude hypotheek te mogen meenemen, stelt Van Bruggen. Zo kan de geldverstrekker moeilijk gaan doen, als je na het afsluiten van de hypotheeklening zelfstandige bent geworden en er voor zelfstandigen afwijkende voorwaarden gelden. Het meenemen van de oude hypotheek(rente) is ook dan geen uitgemaakte zaak.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl